Rezeki itu dari Allah

3:24 PM

Assalamualaikum..

Hari ni dah 18 mei..maknanya dah almost sebulan setengah berjauhan dr suami,dan dah almost sebulan setengah jugakla diriku bertahan..huhu..xpe2, in shaa Allah xlama lagi syg balik..in shaa Allah sebulan lagi ;)

Okey2, cukup dulu pasal berjauhan tu. lets update pasal benda lain. Pejam celik pejam celik bulan depan,setahun setengah sudah perkahwinan kami.. 

Alhamdulillah..dan untuk pengetahuan,kami masih berpjj..means berjarak jauh..kami masih belum ada cahaya mata..ye,kami masih planning..sampai bila??xpela,tu biarla kami berdua je tau..dan diriku,masih lagi stay dengan parents..kami masih belum memiliki sebuah rumah..xpe..itu semua rezeki dari Allah..in shaa Allah..ada rezeki kami nanti..like one of my friends said, yang penting kita berusaha ;) ada orang baru kawin 2,3 tahun dah ada rumah..ada orang 4,5 tahun blum lagi ada rumah,tu semua rezeki masing2..yang penting,usaha..tak perlu kita nak pertikaikan rezeki org lain..ada org,kawin dengan org berada,kawin2 dapat banglo,tu maknanya kena berusaha kawin dengan orang berada xpon dengan anak org berada pon boley =p hahaha..joke okay..tu semua rezeki ;)

Walaupon kami masih jauh..kami masih belum ada anak,belum ada rumah,tapi alhamdulillah..banyak dah Allah beri sebenarnya.. Samada kita sedar atau tak je..

Walaupon xda semua tu,tapi alhamdulillah,kami diberi kesempatan menjejaki kaki di banyak tempat di bumi Allah ni..alhamdulillah,kami berdua dapat mengerjakan umrah..walaupon kami xdapat pergi umrah bersama,tapi suami tetap berkesempatan buat umrah sewaktu dia bertugas di jeddah,Alhamdulillah..ada org cakap,mana nak dapat umrah free kan?ye..Allah je yang boleh beri...ada orang cakap,untungla pegi keje sana,dapat buat umrah free..xperlu pertikaikan..Tu semua rezeki dan jemputan dari Allah.. Kalau Allah xizin,dah dekat pon belum tentu dapat buat umrah. Dan jangan riak kata aku ada banyak duit,aku boley pergi..kalau Allah xizinkan,xjemput,belum tentu lagi kita sampai. Selalu ingat semua tu dari Allah..selalu mintak kita dijemput untuk ke sana.. 

Alhamdulillah..syukran ya Allah..kami bersyukur atas semua rezeki ini.. Lain-lain tu bersabar..what do you expect in one year and a half?Pelan2 bina hidup..Yang penting,kita bahagia.. Jangan sesekali bandingkan dengan orang lain..buat apa?kalau nk bandingkan jugak,boley..bandingkan dengan orang yang kurang bernasib baik dari kita,baru kita lebih bersyukur..

Lagi satu..tak perlu kita nak ambil tahu terlampau tentang kehidupan seseorang tu..escpecially yang materialistik semua ni...contoh, tengok gambar orang tu pakai handbag gucci. Terus kita nak tanya,beli kat mana?berapa harga?untungla husband belikan.ada promotion?ori ke?bla bla bla and so on..lawak hokey..plus annoying. 

Apa motip kita nak tau detail2 kehidupan orang? Just ckp cantik sudah!lepastu xpuas hati,belakang orang tu pumpang kata xori la,beli kat kedai chikai la..makan duit laki la.biorla dia..kenapa nak sakit hati sangat?biarkan je..setiap orang ada bahagian masing2.. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Ada sebab nape Allah xberi or belum beri apa yang kita nak. 

Penah terbaca satu kisah ni,tapi tak ingat sangat. Seorang miskin tu kekal miskin walaupon dia sangat baik. Tapi Allah xberi dia kekayaan sebab Allah sayang dia,sebab Allah tahu hati dia,Allah tahu kalo dia diberi kekayaan,dia akan menjadi riak dan tamak. Macam tu jugak dgn apa yang kita masih belum ada..Mesti ada sebabnya or mungkin masanya belum sesuai.Wallahualam.. 

Lepas ni in shaa Allah update pasal rumah idaman ;) tak da rumah lagi kita berangan je la dulu rumah idaman kan ;)

You Might Also Like

2 Nota Cinta

ShareThis

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images