Important Things When Going For Travel

11:25 PM

Assalamualaikum..


Entry rumah idaman ditangguhkan becoz i think it is important for me to share some tips or some important things  before you going for travel.

Yup,this entry is up regarding the lady who have been left with her child in vietnam. Xsure if korang baca tak cerita tu. This lady,izan dengan anak dia,xdibenarkan naik flight oleh staff air asia di airport vietnam,berikutan anaknya kena demam chicken pox. Staf kat situ kata diorng xdibenarkan naik. Even salah seorang penumpang kat situ adalah doktor and sahkan baby tu tak demam dah. Maybe they need real documentation. Ramai yang kata staff tu xda perikemanusiaan..maybe jugak..but i think he just have to do his job. Sebab dah memang peraturan. In case kalo dia benarkan naik jugak flight tu,dan xnasib baik,berjangkit pada penumpang lain,so orang akan complain jugak,so staff tu mungkin akan dikenakan tindakan..so dats why dia bertegas xbenarkan naik.maybe la..it just my opinion. Okey, apa yang i nak share kat sini,antara benda remeh temeh yang orang selalu abaikan bila pergi travel. 

1. GET TRAVEL INSURANCE
Ramai orang pergi travel yang tak pernah fikir or jangka something bad will happen..ye la..kita nak g travel,nak enjoy kan?but we still have to think the worst case scenario.. Bad things can happend anywhere. And it become worse when it happend at the place that we are not familiar. Soo.. Thats why kita kena beli insurans..kalo tak percaya sangat dengan air asia tu,xpeu beli insurans airasia tu..banyak lagi insurans lain. U can find it at any travel agents. Im sure they have it. Antara travel insurance yang uols boley beli, axa insurance,tokio marine and etc.Insurans ni tak mahal pon, dalam rm 30 sorang. Me and husband beli axa travel.. Harga lebey kurang camtu. But it cover a lot. Even kalo kita tengah travel,and rumah kita kena pecah masuk,itu pon insurans cover..

2. SAVE NOMBOR KEDUTAAN
Tak kira kita nak pergi travel mana,pastikan kita save no telefon kedutaan Malaysia kat tempat yang kita nak pergi tu. Bukan no sahaja,dapatkan sekali alamat kedutaan Malaysia. In case apa-apa hal,mungkinh kita boley mintak bantuan dari kedutaan. Isnt it??

3. SPARE SOME MONEY FOR EMERGENCY
I know..kalo pergi travel,mesti nak shopping macam2 kan..so duit pon habis..no..no..no..jangan amalkan macam tu.. Remember..selagi tak sampai di tanah air tercinta,jangan habiskan semua duit. Put aside some of your money for emergency case. At least simpan dalam 200-300. Kalo rasa tak boley sangat nak spare banyak tu,spare dalam 100, and buat langkah 4 di bawah ni.

4. ACTIVATE ATM CARD AND CREDIT CARD.
Before pergi travel mana-mana..pastikan uols aktifkan atm card,dan kalo ada kredit kad,aktifkan sekali. For atm card,u can just active it by atm machine. So simple,just 5 minutes. And for credit card,u can call the customer services. Even uols kata xnak shopping guna kredit kad,xpe,just aktifkan je.. In case kalo terlepas flight,and need to but new ticket,duit dh xda..so at least uols can use ur credit card or can withdraw ur money from atm machine..tapi skarang ni kebanyakkan atm card dah debit card,so boley guna terus. Nombor telefon customer service untuk kredit kad uols pon jangan lupa save sekali. Its all for in case of emergency..

So..setiap kali nak pergi travel..buat empat2 langkah tu.. Tak rugi pon. And keluarkan la duit sket untuk beli travel insurans.. Better berjaga-jaga dari awal kan.. ;)

You Might Also Like

3 Nota Cinta

ShareThis

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images