Wednesday, March 13, 2013

Perbelanjaan ke Gold Coast,Australia.

Salam.. Hi korang..

Harini nida nak share bajet untuk bercuti ke Gold Coast,Australia. Setelah sekian lama,hampir 3 bulan,baru hari ni dapat nak share bajet ke sana. So,sebelum terlupa,baik nida catit kan segala perbelanjaan nya ;) So,jom mula :

1.Tiket Flight
- Tiket flight bergantung nasib gak,kalo dapat grab time Air Asia buat promo,ok la. Tiket flight kalo dapat dalam 2k-2.5k return untuk 2 orang,kira ok la tu..maybe kalo betul2 promo,boley dapat lagi murah.

2. Apartment
- Before pergi tu,nida buat research,kebiasaan apartment kat sana range harga dlam RM 230- RM 300. Tapi price tu kalo booking awal. Memandangkan nida nak pergi haritu lagi seminggu baru nak booking,so semuanya berharga RM 350-RM480.. sedih gak mula2,sebab bajet apartment satu malam paling mahal pon dalam RM 280, sebab kitorang nk book untuk 4 malam. Tapi.. alhamdulillah,rezeki kami..nida terjumpa satu apartment ni kat agoda,apartment dia dekat sangat dengan bus stop. Decide nak stay situ,tapi price kat agoda dalam RM310 camtu la,so nida google apartment tu. Luckily,jumpa laman web tu,dan kebetulan,dia tengah buat promo. Untuk 4 malam,kitorang dapat AUD 336 dolar, darab dengan 3.27 = RM 1098.72 muraaah banding dengan agoda dan apartment lain. Satu malam jatuh RM 275, so still dalam bajet ;) memang murahla kalau banding apartment lain sebab apartment lain sume dah rm300 ke atas bila booking last minit. Tapi kalau booking 2,3 bulan awal,boley dapat murah lagi dari RM 275 tu. Oh,lupa lak nak bagitau apartment yang kami duduk tu,nama dia Bay Lodge Apartment. Memang terletak dekat dengan Surfers Paradise,kalo naik bas,turun dekat bus stop cypress ave, stop selepas surfers paradise.

3. Transport
- Sepanjang 5 hari kat sana,kitorang just guna public transport,apa lagi kalau bukan bas,hehe.. So kami beli translink card,macam ala2 kad touch n go kita.. Translink card tu harga AUD 5 dollar, kitorang beli 2, sorang satu. Setiap kad kitorang topup Aud 45 dollar.. So total 2 kad, AUD 100 dolar = RM 327. Tak bape nak jimat sangat sebab korang boley sewa kereta,paling murah,hyundai getz 2 pintu, dalam AUD 30 dollar sehari kalau tak silap.

4. Tiket Theme Park
- tiket theme park ni kalau beli satu-satu theme park,mahal. Price satu theme park AUD 79.99 dollar. Tapi kalau beli vip pass,3 theme park AUD 99.99 dollar,so untuk 2 orang,AUD 199.98 dollar = RM653.93. Tiket ni nida beli online,dekat www.myfun.com.au. Tapi baru-baru ni,husband bagitahu nida,kawan dia nk bawak family dia pergi sana,tiket vip pass tu skarang harga dia AUD 109.99 dollar. Dah naik harga. Rajin-rajin jenguk web tu untuk tengok update harga ye.
- Untuk tempat yg boley pegang kangaroo tu,ada dua tempat. Tempat yang kitorang pergi adala Paradise Country. Tiket seorang AUD 30 dollar,total 2 orang AUD 60 dollar = RM 196.20. Tapi tempat ni tak digalakkan pergi kalau korang tak sewa kereta,sebab perjalanan dari jalan besar ke entrance dia lebih kurang 1.5km. Tak ada bas yang masuk ke dalam.
- So kalau tak ada kereta,nak naik bas,korang still boley pegang kangaroo,hehe.. Korang pergi ke Currumbin Wildlife Sanctuary. Tapi sini mahal sket. Sorang tiket AUD 49.99 dollar.

5.Makanan
- Kitorang tak bawak banyak makanan dari sini memandangkan kastam diorang ketat,so just bawak satu pek maggi. Itu saja.
-First day pagi,pergi mart,beli biskut,roti,tuna,spageti,air mineral 2, AUD 30 dollar = RM98.
- First day tengahari,kami makan buffet dalam movie world, pemegang vip pass beli kupon buffet restoran tu secara online dapat AUD 19.99 dollar, 2 orang AUD 39.98 dollar = RM 130.70. Sangat jimat dari harga asal, means bayar on the spot, AUD 29.99 dollar. Restoran ni nama dia American Rick Cafe,ada certificate halal tepi cashier. Boley beli online kat myfun.com.au gak
-makan kebab dekat Ali Kebab, satu Aud 9.99 dollar. Kebab dia besar..makan petang,kenyang sampai malam. Dua kali kitorang makan kebab ni,so total AUD 39.96 dollar = RM 130.60
- Lain2, jus oren AUD 4 dollar, Coke AUD 4 dollar, Mineral water AUD 2 dollar.

6. Shopping
- Shopping ni depend pada korang la,banyak korang shopping,banyak la duit korang melebur..matawang sana tinggi.. Time kitorang pergi dulu 1 AUD = RM 3.27
- untuk shopping,nida habis lebih kurang AUD 350 dollar,husband plak AUD 250 dollar. Total AUD 600 dollar = RM 1962.

So.. Total bajet kitorang hari tu,korang ley tambahkan semua yang nida bold kasi tebal tu. Korang kira la sendiri ye..he.. Kalau korang ada apa2 pertanyaan,dialu-alukan ;)

25 comments:

Wawa Yusoff said...

berangan je baca entry nida ni! kite baru mampu pg gold coast morib je.. jadilaaa... huhu.

In sha Allah... satu hari nanti akan ke sini.. amin! :)

nida-razak said...

Huhu..xpe,in shaa Allah nanti ada rezeki wawa ke sana,bawak anak2 sekali nanti ;)

Kerry Mirza said...

Yayyy thanx nidaa!

nida-razak said...

Wc ;) ada pape,ley tnya nida ye :)

cha said...

nice info. i nasib baik ada kwn kt aussie dia ckp kalau pg sane duduk rumah dia and dia vegetarian. u plaing penting haha dh jimat kan :D

malynd_anggun said...

mak aihhh... O-O tersembul bijik mata tgk bajet g gold coast!! verangan je la mampu..sobss..

Ili Dalila said...

nida..bestnye awak. haritu g korea..ni g aussie lak. hihi

nida-razak said...

Bagus2.. So ley shopping lebey,hehe.. Kalo u nk masuk theme park dia,rajin2 bukak myfun.com.au tu,sbb dia slalu buat promotion. Hari ni i bukak siang td,tgk ada beli 3 tiket,free 1 tiket.memang berbaloi kalo pg ramai2.

nida-razak said...

Malynd,kumpul sket2, pastu share2 sket ngn hubby.. U bayar sket,i bayar sket,gitew..hehe..xda rasa sangat.

nida-razak said...

Huhu..alhamdulillah illi..rezeki..suami nk bawak..in shaa Allah ada rezeki illi ke sana nanti ;)

Elya Roza said...

best jln2 obersea..lepas ni nk gi mana lak nida..eheheh

Hirda Ibrahim said...

Hi Nida,
salam kenal too...
Yeay... ada gak org dh pi GC...
GC is my next trip but not too soon la.
thanks for the info ya.
anything i tanya u lg.

✿。♥ sEnDuK NuYuL ♥。✿ said...

u... bawak rice cooker x dr sini?

nida-razak said...

Tak dear..sbb klo pg mana2,mmg kitorang xkn bwak rice cooker,pndai2 cari mkn kt sna..huhu..so before pg,kitorang akan servey dlu tmpat makan.

MyKhalish said...

bulan 9 ni kitorg pula ke sini.. hehe.. boleh la cari rujukan kt sini.. xsabar dah ni.. hehe

nida-razak said...

Enjoy in gold coast :)

jarimanis said...

Terima kasih Nida kongsi info detail ni..suka..suka..boelh buat rujukan..

ala kena toetal sendiri..jap nk kira eeee..oh RM4596.43?...wahh..kalau mcm ni JM perlu wbk around RM2000

awal bulan Jul JM check RATE 1AUD = RM2.90 so kira murah lah eh..perlu tukar cepatlah mcm ni :-)

nida-razak said...

Kita share2 tips ye JM..hehe..nida pon ske travel =) haah..lebih kurang banyak tu la perbelanjaan nya, tak termasuk tiket flight..1 AUD=RM2.90? memang murahla...better tukar dlu sket2.. =)

traveller said...

Salam.nak share with u guys.i br blk dr perth.stayed in mahira holiday hmes n car rental.rumah memang best siap dgn wifi free.modern fully furnished.near city perth.max 11 org.memang harga berbaloi.servis thumb up. Owner Hj shariff.anak dia ada disini.boleh contact 0123360098 cik siti. Diaorg buat fullboard pakej juga siap 3x halal meal a day.

Anonymous said...

Tumpang tanya, takde ke hotel murah yg mcm tepi jln je sbb sy nak g ngn kawan je 2 org taknak yg mewah. Ada tak?

nida-razak said...

traveller : thanx for sharing. insyaAllah, ada rezeki nak ke sana plak =)

anonymous : hotel murah? em, rsanya pling murah dalm rm150, tp kena booking awal, paling lambat 3 bulan before. kalo booking lambat, harga mahal. boleh search kat agoda, and tgk review kat tripadvisor.com ye =)

izam mubin said...

Hi nida. I plan nk gi ausie in sept. Ada x tpt yg kita leh gi orchard d goldcoast ni? Tq

izam mubin said...

Hi nida...d cold coast ada x orchard yg leh dilawati? Tq

izam mubin said...

Hi nida. I plan nk gi ausie in sept. Ada x tpt yg kita leh gi orchard d goldcoast ni? Tq

nida-razak said...

Hi izam. Thanx singgah blog nida :) em,orchard kat sana xpasti la. Gold coast ni banyak theme parks. :)

Membina Mahligai Bersama

Daisypath Anniversary tickers

Memori Kami

Daisypath Anniversary tickers

ShareThis