Progres Rumah Kami-Astana Qaseh

12:40 PM

*27 September 2013*

Assalamualaikum..


Today update sket pasal rumah. Alhamdulillah,masalah dengan TNB dah selesai. Selepas 4 kali ulang alik ke TNB,akhirnya,kali ke 5 membuahkan hasil. Kali ke 5 pergi,terus direct jumpa dengan pengurus. Bukan pergi marah-marah,tapi pergi untuk berbincang supaya pihak atasan take note atas masalah tu. So,alhamdulillah, petang tu setel bab letrik.

Bila dah setel pasang letrik,boley la proceed dengan pemasangan lampu,kipas dan grill. Lampu dan kipas,dah siap beli,just kol kedai tu untuk datang pasang. Lampu siap pasang hari rabu lepas,alhamdulillah.. Pilihan lampu simple je,tapi iolss suka..hehe.. Our astana tak buat lampu downlight bagai. Sebabnya,rumah tu dah siap plaster ceiling,tapi plaster ceiling yang simple je. Iols dah tanya tukang lampu,agak susah kalo nak pasang downlight,sebab dah siap plaster ceiling,unless plaster ceiling tu dipecahkan dan buat lain. Bila macam tu,malas la,rasa sayang plak nak pecah2, so biarkan aje,esok2 nak renovate rumah,buat sume sekali. Oh ye, we call our house, astana..hahah.. We named it Astana Qaseh.Well,home sweet home.. Walaupon rumah tak besar macam astana,but still it is our astana. 

Sambung pasal lampu. Kami amek yang simple je,cuma lampu hall je la beli yang meriah sket. Untuk hall,ada 2 lampu. Kami pilih lampu yang ada led. Eh,kami?? iollss yang pilih,haha..suami ikutkan aje..kami survey lampu tu 4 buah kedai je. Tak larat nak survey banyak2 kedai. Akhirnya,kedai kedua menjadi pilihan.

Kedai pertama yang kami pergi,agak murah,tapi tak banyak choices,kedai kedua,rambang2 mata,harga pon ok. Waktu kat kedai ke 2, dah ada lampu yang berkenan,tapi suami kata survey dulu. Pergi kedai ke 3, banyak pilihan,tapi harga,ya ampun.. Mahal! Lampu kat kedai ke 2 yang i berkenan tu,beza RM200 dengan kedai ke 3 ni. Lampu yang sama,sebijik,saiz sume sama. Kat kedai kedua dapat rm400,kedai ketiga rm600,mahal! So pergi survey lagi. Kedai ke 4 kedai terakhir,yang murah2 tak banyak pilihan,yang cantik2 sume RM450 ke atas,so last-last,buat keputusan pilih lampu kat kedai no 2. Tapi disebabkan penat,kami balik ke rumah dulu. Petang tu,dalam pukul 5 macam tu,kami pergi balik ke kedai no 2. Sampai je,terus decide nak lampu yang dah berkenan pagi tadi,terus beli untuk bilik-bilik,dapur,toilet dan car porch. 

Kalau ada siapa-siapa area ipoh,nak cari lampu yang cantik-cantik,harga pon murah,boley la cari kat kedai ni,nama dia Best Beauty Lighting,dekat bercham,sederet dengan bas Yoyo. Kalau nak dapat murah,deal dengan owner laki dia,ahchung nama dia, kalau owner perempuan,dia bagi kurang sket je. 

    Ni la lampu yang eden berkenan tu..lampu ni ada remote,dia boley pasang 3 cara. Yang ni dipasang semua sekali,mentol + LED.

Yang ni pulak cara ke 2, hanya pasang lampu LED sahaja. Kalau tengok movie,nak feeling-feeling romantic ngan suami,boley pasang lampu led je..xsabar nak tengok wayang kat rumah bertemankan lampu romantik ni,aww..hahah

Taraa...setelah dipasang di astana :)

Lampu untuk guest room

Lampu untuk car porch sama je dengan guest room. Senang pilih satu design je. 

Lampu untuk bathroom. Both bathroom pakai lampu yang sama.

Lampu untuk masterbedroom. Hurm.. Macam tak best plak lampu ni. Time kat kedai nampak cantik je,bila dah pasang,macam tak berkenan je,tapi tak pela. Takkan nak tukar plak kan. 

Time ni kipas tak pasang lagi. Hari ni baru kipas pasang. Tak sempat nak amek gambar. Nanti esok- esok i amek gambar,i update lagi. :) kla uolss,nak rehat. Sakit-sakit badan balik outstation rabu lepas. Sampai hari ni terasa lagi. Harus massage ni. Oh suami tak balik minggu ni,tak boley nak mintak massage. 

* Esok pergi spa jom.. Kita relaxkan badan.. Dah penat keje oiii..













You Might Also Like

2 Nota Cinta

ShareThis

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images