Backpacker to korea,budget??

10:48 PM

-entry ini sudah lama terperap di draft folder,baru hari ini daku share,ampunn ;) -

Assalamualaikum..

Hye all..lama betul xhupdate blog..ampunn..i know,being busy can not be the excuse anymore,hoho..i do miss my blog,so much..instead of being busy,i dont know why,mcm dah xreti nak mengarang..sory guys..

But malam ni,ku gagahi jua,demi blog tercinta ku ini,dan juga my die hard fan,my stalker n my everything,hehe..*opkos encik suami ;)

So,lets just move to the topic. In this entry,i nak share some guide for u guys untuk buat bajet bercuti ke korea..so,let we start first with hotel.

1.Hotel
-kat korea,hotel dia agak mahal.kalo nk mcm hotel kita kat sini,sumenya dlm rm300 above. Tp klo mmg nak backpackers je,boley dpt less than that,tp bukan hotel mcm yg biasa la,nak murah,duduk guesthouse.
-guest house around rm150-280.
-guest house yg i stay tu namanya pencil hongdae hostel,lebey kurang rm240,lupa lak,boley check my entty yg lepas2..dis guesthouse sgt comfy,semua ada,peti ais,tv,dapur,mesin basuh,peti ais,lengkap!termasuk heater bilik.*sangat diperlukan pada musim sejuk*
-tapi pencil hostel ni terletak di hongdae,bukan di kawasan tarikan pelancong
-guest house yg lain,zaza backpakers rm180,seoul guesthouse rm150 both area myeon dong rsanya,means center utk ke mana2.
-hotel yg ok,hamilton hotel,rm350 or more than that,di itaewon,sangat senang di cari,dan sangat dekat dengan makanan halal.

2. Transport
-oh my,part ni i sangat lemah,dah xingat!plus yang bayar transport semua adalah my husband,i kuar duit untuk i shopping je,huhu..jap i cuba ingat,heh heh
-transport guna train je,skali naik,dalam 1500 won kot!!*syg,i need u to help me remember all this budget*
-ok,ok..i cuba ingat ye,if im not mistaken,standard dia dlm 900 won,tp pling jauh pon,akan smpai dalam 1500won,untuk sekali naik,depend kejauhan destinasi kita,but again,paling mahal pon dalam 1500 won.
-total budget transport kami dlm 4  haritu,lebey kurang..emm.. 300,00 won kottttt..sory,i xingt sangat..tp total utk transport n makanan kitorang aritu,rm 1.3k utk 2 org.

3.Makan
-kalo makan set2 kebab yang ada kat itaewon,price range dari 6500won-15000won.
-kami amek yg 7900won,lebey kurang rm 20 lebey,ada kebab,kentang n air.
-kalo nk mkan nasi,boley carik kat itaewon gak,sgt banyak restoran halal,but i can cost u up to rm200 or more for 2 person..adeii..
-if still insist nk mkn nasi,beli dekat mini market,instant rice,cost 900 won-1500 won.so bwak la siap2,lauk sardin ke,kari ayam tin ke siap2 dari msia.thats what we did.klo nk tau cana rupa instant rice nya,tengok kat my entry lepas2,sory,just use phone right now,so xley nk link.or klo u guys ad pg kat daiso kat mna2,korng cari la instant rice tu,mesti ada,so xperlu la korang susah2 nak bawak periuk nasi ye.

4.shopping
-shopping kat sana xmurah pon..cuma kat sana just bnyak pilihan..sangaaatt banyak..
-untuk shopping ole2,korang shoppingla kat namdaemun market..sna murah compare to tmpay lain..itaewon pon ada kedai jual ole2,tp mahal..so better u shop at namdaemun market..bajet shopping depend pada korang la..i shopping xbnyak,dalan 300,000 won je klo xsilap,lupa dah..huhu..

Rasanya itu je la kot..anything yg korang nak tau,leh tnya i ;)


You Might Also Like

0 Nota Cinta

ShareThis

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images