My Nikah Outfit

12:12 PM


Assalamualaikum...hye korang..

Semalam da setel lagi satu benda...baju nikah da tempah...yeay..clap for myself...hahaha...padahal dah lambat kot tempahnya..majlis awal bulan 12, baru sekarang nak tempah...nida tempah dengan taylor biasa-biasa je, tempah dekat kawan kepada mak my besfren,emi..mak emi memang amek jahit baju, tapi untuk baju kawen2 ni mak dia xbiasa, so diorang sugest kat kawan mak emi ni, which we called her CikMek.

CikMek ni dari kelantan kalo tak silap, ye la, panggil pon cik Mek kan..plus cara dia bertutur memang ada slang kelantan..mula petang semalam just nk jumpa emi nak tanya pendapat nak buat baju nikah macam mana, and ingat nk tempah esok, tunggu Hafiz balik..tapi alang-alang, da bincang2, mak emi cakap, jom terus pegi umah cikmek, xyah tunggu lusa, lusa setel baju hafiz plak..

So design pilihan nida, just simple baju kurung moden, 4meter cream satin and 2 meter setengah gold lace. mula ingat nak buat baju yg bahagian dalam tu pendek, macam gambar bawah ni

*gambar ni nida google..mintak maap ye pada tuan empunya..pinjam ur gambar ye..

Tapi lepas discuss dengan Cikmek, cikmek kata better baju dalam tu buat maxi..sambung terus dengan kain..klo buat pendek macam gambar atas tu nanti nampak bertingkat and nampak nida lagi besar..so nida setuju je wat maxi....nanti baju nida lebey kurang macam yg bawah ni la..

*gambar ni nida google..mintak maap ye pada tuan empunya..pinjam ur gambar ye..

Lace kat gambar tu, lebey kurang macam lace nida, so baju nida nanti lebey kurang cam tula..tapi, kain nida nanti meleret sket..sket je..mula ingat xnak meleret, sebab nanti nak pakai baju tu, wat baju raya tahun depan ke kan, then mak emi kata, tu xpe..boley potong nanti, so nida setuju wat meleret sket..xbuat kain kembang..huu...suka kain kembang..tapi sebabkan nida ni pendek n agak cumei, rasanya macam xsesuai plak kain kembang tu...cuma nida mintak Cikmek patch lace tu sket kat kaki kain, so xda la kain tu kosong sangat kan..

Lepas tu, nida mintak tambah beads..hehe..mula ingat nak pearl..tapi pnah tgk letak batu mcm lagi cantek, so nida mintak Cikmek letak batu..so pas pilih2 jenis batu semalam, pilih bentuk Air Mata...bukan Mata air ye..hehe..pilih warna jingga, so nampak naik sket baju tu..

*batu bentuk eye drop

Oh, lupa lak, baju tu nanti,leher dia bulat je, sebab nida nak pakai tudung kat luar, so xkisah la leher tu macam mana kan..ingat nk buat keras, tapi takut rimas plak..lepas tu, lengan baju maxi tu nanti, Cikmek letak butang..hehe..suka..memang nida ske butang-butang tu, tp xtau nk letak mana,tiba-tiba Cikmek kata nak letak kat lengan, so cepat je la nida setuju...hehe..butang-butang tu macam ni :


Tak tau la jadi macam mana baju nida tu nanti..sume tu idea on the sport..hasil idea bersama Emi, her mum and her sis dan juga Cik Mek....Nida mintak siap awal, Cikmek kata boley siap hujung bulan ni..hee..tak sabarnya...kebetulan Cikmek ada veil yang padan dengan baju tu, so setel lagi satu..hee..boley update checklist.. =) esok tempah baju nikah Hafiz plak..nanti nida update ngn korang ye =) eh..nak tahu range harga baju nida ni berapa?Cikmek kata tunggu siap, sebab xtau pakai beads banyak mana, tapi nida mintak anggaran sebab nk bajet..then Cikmek cakap xlebih RM200...terkejut nida rasa...murah..dapat jimat lagi... =) nanti baju da siap, nida reveal ngn korang ye....

To emi and her family, thanx a lot ya....luv u..muuaah.. =) 


You Might Also Like

14 Nota Cinta

ShareThis

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images