D.I.Y Pomander Ball 2

11:06 AM


Assalamualaikum...hye korang..

Apa khabar? Selamat Hari Raya Aidilfitri nida ucapkan..nida xsempat nk wish before raya hari tu..hope still xlambat..nida mintak maap ye kalo ada terkasar bahasa kat mana-mana entry yang buat korang sakit hati..apa-apa yang nida coretkan dalam blog ni, semuanya luahan hati yang maybe kadang-kadang nida emosional..so lagi sekali nida mintak maap ye..

Okay..balik pada title kali ni, ni, D.I.Y Pomander Ball..Sebelum ni, nida penah wat entry berkenaan pomander ball gak..nida ada tunjuk pomander ball yang nida buat..nida ingat nak gunakan time weding nanti..kalo nak tengok idea pomander ball nida tu, ley tengok ENTRY INI..

Lepas nida buat entry tu, ada b2b yang tanya nida macam mana nak buat, dah lama..tapi nida asyik terlupa je nak tunjuk..baru-baru ni, ada silent reader yang email nida untuk tutorial pomander ball ni, baru teringat balik..so, nida curi-curi masa sket buat tutorial ni. Tapi rasanya ramai B2B yang da tau buat, takpe, nida share je kat sini..tapi before tu, sorryla, tutorial ni kurang kemas sket, n gambar pon kurang jeles disebabkan guna hp biasa saja..

Bahan-bahan :
1.Tisu napkin / creepe paper
2. Dawai Bunga
3. Bola Polisterin / Bola Span

Cara-cara:

1. Potong kertas tisu tu size dalam 20 cm x 10 cm..lebey kurang je..tapi nida pakai kertas tisu napkin tu, so bahagi 2 je..Tisu tu buat dia 3 lapis.
tisu napkin ni nida B2B Lida tolong belikan kat ikea, tapi boley dapat kat giant...guna napkin elok sket, jangan guna serviette...napkin kat giant tu sama je mcm yg nida guna ni, cuma harga dia murah sket.

2. Lipat tisu tu macam lipat nak buat kipas. Kalo nak buat pomander ball tu besar, lipat pada bahagian yang panjang macam bawah ni.

3. Lepas lipat, ikat kan dawai kat tengah2. ikat guna dawai bunga yang biasa warna hijau tu, size 30 ke,29 ke..jangan pakai dawai yg nida guna kat gambar bawah ni, ni untuk contoh je..

4. Bila da ikat dekat tengah..tarik tisu tu sehelai2..tarik ke atas..

5. Bila da tarik semua, jadi macam bawah ni...da jadi macam ni, cucuk je kat bola polisterin tu..pastu, wat la banyak-banyak, then cucuk la bagi penuh bola tu..

6. Bila da cucuk penuh-penuh kat bola tu, jadi la macam ni :

Kalo nak buat pomander ball tu kecik-kecik, comel-comel,kemas-kemas, korang lipat kecik..step sama je macam step atas, cuma untuk step no 2 tu, korang tukarkan jadi tisu tu memanjang macam ni :

2. Lepas tu, lipat-lipat macam ni,

3. Ikat macam ni :

4. Tarik-tarik macam ni :

5. Akhirnya jadi macam kat bawah ni, cucuk-cucukla kat bola tu..

Kalau nak buat warna warni, selang seli kan warna 3 lapis tisu tu..tapi tu macam serabut sket..kalo nak cumei, buat la satu tangkai satu warna...err..faham ke nida bagitau ni? kla..rasanya tu je la..kalo ada apa-apa tak faham, boley tanya nida..lagi sekali nida mintak maap coz tutorial ni tak berapa kemas..huhu....so..happy preparing  =)

You Might Also Like

10 Nota Cinta

ShareThis

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images