Pasti ada hikmahnya...

4:48 PM

Assalamualaikum....

      waaa...rindunya nk berbloging n blogwalking..huhu...baru dua hari x blogging, da mcm ap..ari jumaat lepas, membuak2 nak blogging..tp keinginan tu tersangkut kat situ, sbb nida dpt brita yg xbrapa snok...time tu xtau nk explain rsa cna..riso, panik (*nida ratu panik occay) huhu..tp tu sume ujian dan dugaan dari Allah...ap yg da berlaku tu, xpela, nida xnak cite, cuma ap yg nida nk cite kat sini, pngajaran dari ap yang berlaku...

     ble sesuatu masalah menimpa kita, firstly, kita xley nk trus down..mmg sbg manusia, kita akan rsa down n sedih..tp kita xbole sedih berlebih2an...kita kna ingt, sume tu ujian dari Allah...Allah xkan uji hambaNya klo hambaNya tu xmampu nk hadapi...dan stiap ap yg berlaku tu, pasti ada hikmahnya..Allah bagi hambaNya ujian sbb dia msh syg kat hambaNya..dia nk ingtkan supaya jgn lupakan Dia..biasala kite ni, ble da susah, bru nk ingt tuhan kan..hhuu...biarla org nk ckp ap....tp itu tandanya Allah syg kat kita, dia xnak kita ni leka dan lalai...cuba dia bg kita senang je..n kita ni plak, xreti nk bersyukur..lansung xingt kat Dia..haa....cmana tu..ap nasib kita kat akhirat nnti?? 

     ble sumthing happen, kita kena pkir, tu sume dugaan dari Allah..mesti ada sebab nya...mungkin kita akan blame dri kita or org len..kita akan ckp, "tu la..npe mcm tu,"  "npe mcm ni..kn da ckp.." "kan da ingtkan.. " ble benda da berlaku, kita xley nk ungkit blik sume bnda tu....sume tu ketentuan Allah..Allah da tetapkan, msti ada sebabnya....yg len2 tu, hanya penyebabnya...so, ble bnda bruk jd, jgn blame sapa2, kena redha yg tu ujian dan dugaan dari Allah...kita kna pkir positif n the important thing, its not the time for giving up...kita mintak pertolongan dari Allah..mintak Allah tunjukkan kita jlln untk hadapi dugaan tu...n redha dgn dugaanNya..insyaAllah...Allah akan tolong hambaNya yg memohon pertolongan dari Nya...nida nk share satu ayat ni...

ble kita kesusahan..sentiasa la kita baca ayat ni :

"Hasbunallah wa ni'mal wakil"
Maksudnya : Allah maha penolong, Dia sahaja dapat membantu.

Ni doa para nabi ketika kesushan. sentiasa baca doa ni, n yakin Allah akan tolong kita..insyaAllah...

   Alhamdulillah...sumenya selamat..syukur kpd Allah...kalau kita mohon pertolongan dari Allah, insyaAllah Dia akan tolong kita... so, nida nk rumuskan, ble kita hadapi sesuatu masalah tu, ap yg ptot kita lakukan ialah :

1. jangan terus down n beburuk sangka
2. jgn ungkit balik n jgn keep on blaming
3.redha dan anggap tu sume ujian dari Allah
4. minta pertolongan dari Allah sambil usaha
4.tawakal dan yakin Allah akan tolong kita..insyaAllah...

tu je untuk kali ni...=) jgn give up2 ye...

You Might Also Like

11 Nota Cinta

ShareThis

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images