Blogger!! Tinggalkan Jejak Anda..

10:31 AM

Assalamualaikum...hye korang...

Nida nak share sket ngn korang..khasnya untuk blogger...ni bukan tutorial ap sangat..cuma nida rasa,pada bloger yg xbuat ni, mcm rugi la...okay..apa yang nida cuba nak sampaikan kat sini, bile korang da follow blog org lain, tapi korang xtinggal jejak korang, means korang xtinggalkan link blog korang..so..bile macam ni, xdapat la nak follow korang balik...nida rasa benda ni, ramai blogger yang dah tau, tapi mungkin ada gak yang xperasan atau terlupa..

okkay..biasanya, bila ada follower baru, nida akan klik kat gambar follower tu untuk follow dia balik...ye la, orang datang ziarah kita, kita ziarah la dia balik kan..tapi, bile nida klik kat certain follower, xkeluar link blog diorang..kalo diorang ada tinggalkan dekat shoutbox, its okay..tapi kadang2, xda kat shoutbox..okay, meh nida tunjukkan contoh follower nida yang ada link and yg xada link:

*klik gambar untuk tumbesar

ok..kat atas ni contoh follower nida yang ada link..so, bile nida klik kat gambar dia,keluar macam ni..korang nampak  x anak panah tu..tu menunjukkan link dia, so, nida boley trus klik kat situ untuk jenguk blog dia..dari cara ni,korang ley tambah follower blog korang selain dari tinggalkan link kat shoutbox.okay, meh tgk next piccy:

*klik untuk tumbesaran

yang second piccy ni plak, contoh yang xada link blog dia..*cik dida..sorry guna ur site as an example..nida xtau either cik dida xperasan benda ni or cik dida mmg xnak tinggalkan link.
korang nampak x anak panah n tanda soal yg nida buat tu?xda pon link blog dia, so nida xdapat nk jenguk balik blog dia..unless dia ada tinggalkan kat shoutbox..tapi kalo xsilap nida, nida tgk shoutbox tadi, xda plak..

So, macam mana korang nak bagi link korang tertera...cuba wat step ni, 

1.Korang gi mana2 blog yang korang da follow,then korang tekan follow balik, pastu akan kena login..bile login nanti akan jadi macam kat bawah ni :


2.Bile da jadi macam kat gambar atas tu, korang klik option,then pilih site settings..

3.Pastu, kat bahagian basic, korang tukar profile korang..profile korang sekarang google..so klik change and  tukar jadi blogger profile. Contoh dia macam kat bawah ni :


4.Pastu korang klik done. Kalo korang nak check balik keluar ke x link korang tu,korang sign out dulu dekat bahagian option yang fist2 tadi. Da sign out tu, korang klik gambar korang kat bahagian follower tu, so tengokla jadi ke x..

Korang paham ke apa nida ajar tu?ayat nida tunggang langgang..kalo korang xpaham,korang ley tanya nida..kalo korang da buat sume step tu tapi xmenjadi, bagitau nida ye, nanti nida bagitau cara lain plak.. =)





You Might Also Like

25 Nota Cinta

ShareThis

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images